Diagnose

Herken een lichamelijke ziekte door tekenen en symptomen.

Afvallen | Dieet

Afslanken of gewichtsverlies is noodzakelijk bij overgewicht. Overgewicht wordt bepaald aan de hand van de BMI (Body Mass Index).

De BMI is het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters (bijvoorbeeld: 65 gedeeld door 1.76 x 1.76 = 21).

Een BMI tussen de 20 en 25 wijst op een gezond gewicht. Een BMI van 25 of meer betekent overgewicht, een BMI van 30 of meer betekent dat iemand ernstig overgewicht (obesitas) heeft.

De BMI zegt echter niets over de verdeling van het vet over het lichaam.

In het algemeen geldt dat een appelvormig figuur (vet in de buikholte) meer gezondheidsrisico’s oplevert dan een peervorming figuur (vet op de heupen en dijen).

De taille- of middelomtrek is een manier om vast te stellen of er sprake is van voor de gezondheid riskant buikvet. Afslanken is dan zeker noodzakelijk.

Je BMI is een manier om snel te checken of je te zwaar of te licht bent. Deze methode is makkelijk, maar niet erg nauwkeurig. Je vetpercentage laten opmeten geeft een veel duidelijker beeld.

BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE ANALYSE
Bij deze methode wordt een speciale weegschaal gebruikt die door middel van een stroompje door je lichaam je vetpercentage inschat. Je voelt hier niets van en de meting is zo gedaan. Het nadeel van deze methode is dat het minder nauwkeurig is dan de methodes hieronder. Het geeft wel een veel duidelijker beeld dan je BMI.

HUIDPLOOIMETING
Bij deze methode worden op verschillende plekken op je lichaam huidplooien gemeten met een tang. Dat klinkt vervelend, maar het doet geen pijn. Deze methode is een aanrader omdat het een nauwkeurig resultaat geeft.

DEXA-SCAN OF HYDROSTATISCH WEGEN
Daarnaast kan je ook je vetpercentage laten meten met een DEXA-scan of hydrostatisch wegen. Deze methodes zijn wat ingewikkelder en duurder. Ze worden vooral gebruikt bij medische klachten.

WAT IS EEN GEZOND VETPERCENTAGE?
Wat precies een gezond vetpercentage is, hangt af van je leeftijd en je geslacht.

Voor vrouwen:

Leeftijd Te laag vetpercentage Laag vetpercentage/ atletisch lichaam Gezond vetpercentage Te hoog vetpercentage
20 – 39 jaar 10-12% of lager 12-21% 21-33% 34% of hoger
40 – 59 jaar 10-12% of lager 12-23% 23-34% 35% of hoger
60 jaar en ouder 10-12% of lager 12-24% 24-35% 36% of hoger

Voor mannen:

Leeftijd Te laag vetpercentage Laag vetpercentage/ atletisch lichaam Gezond vetpercentage Te hoog vetpercentage
20 – 39 jaar 2-4% of lager 4-8% 8-19% 20% of hoger
40 – 59 jaar 2-4% of lager 4-11% 11-21% 22% of hoger
60 jaar en ouder 2-4% of lager 4-13% 13-24% 25% of hoger

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN ONGEZOND VETPERCENTAGE?
Bij een ongezond vetpercentage, denken we vooral aan te veel vet. Maar te weinig vet kan ook ongezond zijn.

Een te laag vetpercentage kan bijvoorbeeld zorgen voor:

Een zwakker immuunsysteem
Een hoger risico op osteoporose
Minder testosteron bij mannen
Een ontregelde eisprong en menstruatie bij vrouwen
Onvruchtbaarheid
Heb je juist een te hoog vetpercentage? Dan stijgt het risico op:

Een verstoorde hormoonbalans
Insulineresistentie
Diabetes type 2
Hart- en vaatziektes
De risico’s zijn extra hoog als je veel buikvet hebt. Buikvet is namelijk gevaarlijker voor je gezondheid dan vet op andere plaatsen op je lichaam.

HOE VERLAAG JE JE VETPERCENTAGE?
Redenen genoeg dus om voor een gezond vetpercentage te kiezen. We focussen ons hierbij op het verlagen van het vetpercentage, omdat overgewicht veel vaker voorkomt dan ondergewicht.

DE BASIS: MINDER CALORIEËN
Om je vetpercentage te verlagen, is het als eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat je minder calorieën eet en drinkt dan je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld 2000 calorieën nodig hebt, maar je krijgt er maar 1700 binnen, vult je lichaam het tekort van 300 calorieën op door vet te verbranden.

MINDER KOOLHYDRATEN
Een calorietekort creëren is de basis van afslanken, maar er zijn meer factoren die invloed hebben. Deze extra factoren zijn grotendeels bepalend voor hoe makkelijk en snel je afvalt.

Een belangrijke factor is minder koolhydraten eten en dan met name simpele koolhydraten. In deze groep vallen bijvoorbeeld suiker, witbrood, croissantjes, gebak, witte rijst, pasta, noedels en chips.

Minder koolhydraten eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. En met een stabiele bloedsuikerspiegel:

Verbrand je sneller vet
Sla je minder snel vet op
Krijg je minder snel zoete trek
Wordt het makkelijker om minder te eten

MEER EIWITTEN, GEZONDE VETTEN EN VEZELS
Om het afslanken nog makkelijker voor jezelf te maken, is het belangrijk om voor eten te kiezen dat goed verzadigt. Dit maakt het makkelijker om minder te eten en zo je calorie inname te verlagen. Als je je eten slim kiest, slank je af zonder last te hebben van honger.

Goed verzadigende voeding is rijk aan:

Eiwitten
vlees, kip, vis, eieren, peulvruchten, kwark, Griekse yoghurt
Vezels
groentes, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen
Gezonde vetten
olijfolie, vette vis, avocado, noten, zaden, pitten

OM TE ONTHOUDEN
De belangrijke punten om te onthouden uit dit artikel zijn:

Je vetpercentage laten opmeten is een nauwkeurige manier om te kijken of je overgewicht hebt.
De makkelijkste methodes om je vetpercentage te meten, zijn met een speciale weegschaal of een huidplooimeting.
Zowel een te laag als een te hoog vetpercentage is ongezond.
Je vetpercentage verlagen doe je door:
minder calorieën te eten en drinken dan je nodig hebt
minder simpele koolhydraten te eten
meer eiwitten, vezels en gezonde vetten te eten

Back To Top

Intermittent Fasting

Intermittent fasting is een manier van eten – of eigenlijk lijnen – die niet te vergelijken is met een normaal dieet. Cruciaal is hierbij wanneer je eet en vooral wanneer niet. Er zijn diverse vormen waarbij je tussen bepaalde tijden, het eetvenster, eet en de rest van de tijd vast. In de vast periode eet je niet maar kun je wel gewoon water, thee of koffie drinken.

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN INTERMITTENT FASTING

Door een eetpatroon met intermittent fasting aan te leren kun je niet alleen afvallen, het heeft ook andere positieve effecten op zowel je lichaam als hersenen. Zo zijn er verschillende aanwijzingen dat onregelmatig eten de veroudering vertraagt. De meeste positieve gezondheidseffecten zijn te danken aan een hogere aanmaak van het menselijk groeihormoon. Ook worden we gevoeliger voor insuline, het hormoon verantwoordelijk voor diabetes, en leptine dat verantwoordelijk is voor obesitas. Deze verandering in metabolisme heeft als gevolg dat we ons vetweefsel gaan mobiliseren. Niet alleen leidt dit tot verlies van overtollige kilo’s, maar er gebeurt nog veel meer in het lichaam. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat iedere vorm van energierestrictie gezond is. Dit valt te verklaren door onze maatschappij, waarin we bijna allemaal chronisch teveel calorieën binnenkrijgen. Door te vasten is het mogelijk om de kans op bepaalde ziektes te verkleinen. Als je niet vaak naar de dokter hoeft, kun je ook gerust voor de goedkoopste zorgverzekering te kiezen.

VEEL VOORKOMENDE VORMEN VAN INTERMITTENT FASTING

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. De meest populaire vorm is de ‘intermittent fasting 16/8-methode’. Bij deze vorm vast je op vaste momenten op de dag. Je eet bijvoorbeeld gedurende 8 uur wel en vast vervolgens 16 uur. De periode waarin je mag eten, kun je eten wat je wilt. Het

valt wel aan te raden om zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te eten met hoge voedingswaarde. Dit tijdvak wordt ook wel het eetvenster genoemd. Buiten deze tijden mag je geen calorieën eten of drinken. Twee andere veelgebruikte methoden zijn ‘alternate day fasting’ en ‘whole day fasting’. Bij alternate day fasting eet je de ene 24 uur wel en de andere 24 uur niet (of een andere verdeling, je kunt zelf kijken wat bij jou past). Bij whole day fasting vast je een hele dag, bijvoorbeeld 2 dagen per week. De overige dagen eet je volgens je normale eetpatroon.

ZO START JE MET INTERMITTENT FASTING

Je kunt direct in het diepe springen en beginnen met intermittent fasting, maar het is ook mogelijk om dit rustig op te bouwen. Stop bijvoorbeeld eerst een week met het eten van geraffineerde producten en suikers, waardoor je insuline en bloedsuikers kunnen dalen naar normale waardes. Vervolgens kun je iedere week jouw eetmomenten afbouwen. Eet je momenteel 6 keer per dag, inclusief snackmomenten? Bouw dit af naar 5 keer per dag, de week daarop naar 4 eetmomenten per dag enzovoort. Je kunt vervolgens zelf de verschillende vormen van intermittent fasting uitproberen om te kijken wat er bij jou past.

Back To Top

Epilepsie

Verschijnselen
Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij men het bewustzijn verliest en de spieren hevig verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is men alleen een paar seconden afwezig (absences).
Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusteloosheid. Daarbij voelt u alleen tintelingen in een arm, hoort of ziet u dingen die er niet zijn, of maakt u lichte bewegingen (friemelen, smakken).

Oorzaak
Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.

Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd.

Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie. Bij de keuze van een medicijn voor de behandeling van epilepsie volgt uw arts meestal een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Artsen schrijven clonazepam voor als andere epilepsiemedicijnen niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden.

Het wordt ook gebruikt in combinatie met andere medicijnen tegen epilepsie.

Werking
Clonazepam beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor helpt het bepaalde epilepsieaanvallen te voorkomen.

Effect
Het werkt niet bij iedereen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het medicijn voldoende bij u werkt. U merkt dat doordat de epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen.

Status epilepticus
Van een status epilepticus is sprake als een epilepsieaanval langer dan 5 minuten duurt. Er zijn verschillende medicijnen die in deze situatie worden gebruikt om de aanval te stoppen. Vaak zijn dit medicijnen die een gezinslid kan toedienen via een zetpil, klysma, neusspray of druppels via de wangzak. Clonazepam wordt bij status epilepticus soms gegeven als injectie of infuus in een ader, als andere medicijnen niet werken.

Back To Top

Lipolyse

Lipolyse (= vetverbranding) is een fysiologisch proces dat plaatsvindt om energie op te wekken in het lichaam. Vetten worden verbrand en omgezet in energie. Bij dit proces wordt triglyceride afgebroken tot glycerol en drie vrije vetzuurmoleculen. Lipogenese is het omgekeerde proces, het opbouwen van een vet.

Lipolyse (= vetverbranding) wordt beïnvloed door hormonen. Het wordt namelijk geremd door insuline en gestimuleerd door glucagon.

Het verbranden van een gram vet levert 38 kilojoule aan energie op, die gebruikt kan worden om het lichaam te verwarmen of om te bewegen. Andersom dienen er 38 kilojoule uit vet geconsumeerd te worden om een gram aan vet bij te komen. Ook wanneer te veel koolhydraten (suikers of zetmeel) of eiwitten gegeten worden, kan het overschot aan binnengekregen voeding omgezet worden in vet en opgeslagen worden.

Back To Top

Sociale Fobie

Verschijnselen
Bij een sociale fobie hebben mensen een extreme en ongezonde angst voor kritiek van anderen. Men heeft daarbij last van lichamelijke verschijnselen, zoals trillen, zweten, blozen en hartkloppingen. Hiervan heeft iedereen wel eens in geringe mate last.

Behandeling
Als de klachten extreem vaak voorkomen en zeer heftig zijn, kunnen ze uw welzijn sterk verminderen. Gesprekken met een psychiater of psycholoog vormen de basis van de behandeling. Wanneer u ook last heeft van angstgevoelens kan uw arts u adviseren ook een medicijn uit de groep antidepressiva te gebruiken. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan kan de arts clonazepam voorschrijven.

Effect
Clonazepam werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens. Hierdoor reageert u minder heftig op sociale situaties die u bedreigend vindt.

Het werkt binnen een halfuur na inname. Het effect houdt 8 tot 12 uur aan.

Back To Top

Kilojoule

Kilojoule is een van het SI afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool kJ. Een kilojoule is gelijk aan 10³ J, ofwel 1000 joule. De energie van levensmiddelen wordt uitgedrukt in kilojoule of, als erfenis uit het verleden, in calorieën. De toevoeging kilo bij kilojoule geeft aan dat de kilojoule duizend maal zo groot is als de joule. Dit maakt dat 1000 joule gelijk is aan 1 kilojoule.

Eigenschappen Kilojoule
De kilojoule is zoals de naam eigenlijk al zegt afgeleid van de joule. De joule is een officiële eenheid binnen het SI-stelsel en is daarmee een internationale standaard. De toevoeging kilo bij kilojoule geeft aan dat de kilojoule duizend maal zo groot is als de joule. Dit maakt dat 1000 joule gelijk is aan 1 kilojoule. De kilojoule wordt doorgaans afgekort middels de letters kj. Als je regelmatig een verpakking van een bepaalde levensmiddel bekijkt, dan zal deze afkorting je vast bekend voorkomen. Hoeveel Kj een bepaalde hoeveelheid voedsel bevat, geeft inzicht in wat de voedingswaarde is van het levensmiddel in kwestie.

Eigenschappen Kilocalorie
De kilocalorie is een erfenis uit het verleden. De calorie is namelijk een verouderde eenheid voor warmte, die inmiddels is vervangen door de joule. De eenheid calorie is ondanks deze vervanging nog steeds flink gebruikelijk binnen de voedingsindustrie. Mensen die willen afvallen spreken doorgaans dan ook over het verminderen van de calorie inname, terwijl eigenlijk kilojoule of joule de geprefereerde eenheid van voedingswaarde is. De kilocalorie wordt afgekort middels de afkorting kcal. Één kilocalorie is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om één kilogram water met één graden Celsius te verwarmen.

Back To Top

Spierkrampen

Oorzaak
De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Als deze zenuwen geprikkeld raken, bijvoorbeeld door een hoge dosering van sterke pijnstillers, geven ze onbedoeld bericht aan de spieren om samen te trekken. Hierdoor ontstaan spierkrampen of snelle spiertrekkingen.

Werking
Clonazepam beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Hierdoor kan het helpen bij spierkrampen.
Het spierontspannende effect begint binnen een half tot één uur na inname. Het effect houdt 6 tot 12 uur aan.

Back To Top

Detox

Ontgiften of detoxen is een door alternatieve behandelaars gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.

Back To Top

Libido/Erectie

Libido of geslachtsdrift is de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Een term die in de seksuologie wordt gebruikt. Van de 10 mannen heeft er ongeveer 1 regelmatig erectieproblemen. Het is normaal dat de erectie minder wordt bij het ouder worden.

Back To Top

Paniekstoornissen

Verschijnselen
Bij een paniekstoornis hebben mensen ongewoon sterke aanvallen van paniek. U krijgt dan allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals zweten, trillen, duizeligheid, misselijkheid, slappe benen, pijn op de borst en hartkloppingen. U kunt tijdens de aanvallen het gevoel hebben dat u dood gaat of gek wordt.

Van paniek heeft iedereen wel eens in geringe mate last, maar bij een paniekstoornis heeft u ongewoon sterke aanvallen van paniek. De aanvallen beheersen dan uw leven.

Ook kunt u voortdurende angst hebben om opnieuw een paniekaanval te krijgen. Sommige mensen proberen de situatie waarin een paniekaanval ontstaat te vermijden. Soms lukt het niet meer te gaan werken of naar buiten te gaan (straatvrees) uit angst voor een nieuwe aanval.

Behandeling
Als de klachten extreem vaak voorkomen en zeer heftig zijn, dan kunnen ze uw welzijn en dat van de mensen in uw omgeving sterk verminderen.

De behandeling van paniekstoornis bestaat uit gesprekken met een arts of psycholoog (gesprekstherapie). Vaak wordt deze gesprekstherapie gecombineerd met een antidepressivum.

Clonazepam wordt soms gegeven aan het begin van de behandeling met een antidepressivum. Het duurt namelijk enkele weken voordat een antidepressivum voldoende effect heeft. In de tussentijd zorgt clonazepam dat het aantal paniekaanvallen vermindert. Een enkele keer werkt het antidepressivum toch na enkele weken niet voldoende. Dan schrijft de arts daarvoor in de plaats ook wel eens clonazepam voor.

Werking
Clonazepam werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens. Hierdoor raakt u minder snel in paniek. Het werkt binnen een half uur tot één uur na inname. Dit effect houdt 8 tot 12 uur aan.

Back To Top

Angststoornis

Je spreekt van een angststoornis als angst en paniek je leven beheersen. Wanneer je regelmatig last hebt van verschillende kenmerken van een angststoornis, die voor problemen in je dagelijks leven of op je werk zorgen, kan er sprake zijn van een angststoornis. De diagnose wordt gesteld door een daarvoor bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden.

  • Specifieke fobie
  • Sociale-angststoornis
  • Paniekstoornis
  • Agorafobie
  • Gegeneraliseerde-angststoornis
  • Selectief mutisme​

Back To Top

Spierpijn

Spierpijn is een gevolg van overbelasting van uw spieren. Spierpijn ontstaat tijdens of vlak na inspanning van je spieren en wordt veroorzaakt door verzuring van je spieren. Er ontstaat een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur.

Back To Top

Slapeloosheid

Slecht slapen (slapeloosheid) is bijvoorbeeld slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden. Slapeloosheid kan samenhangen met bijvoorbeeld spanning of zorgen, lichamelijke klachten of gewoontes, zoals koffie drinken of op uw smartphone kijken voordat u naar bed gaat.

Back To Top

Stress

Onrust is een gevoel dat je iets moet doen en/of niet rustig kunnen blijven. Hoe meer je probeert iets niet te voelen of er niet aan te denken, hoe meer last je van hebt! Je komt lastig in slaap, voelt je gestrest, bent snel geprikkeld en zit simpelweg niet lekker in je vel.

Back To Top

Infecties

Men spreekt over een infectie als een micro-organisme, virus, prion of parasiet in een levend wezen is binnengedrongen en zich daar vermenigvuldigd heeft (dit hoeft niet schadelijk te zijn). Wanneer het organisme dusdanig veel schade aanricht dat het normaal functioneren van de gastheer is verstoord, spreekt men pas van ziekte.

Back To Top

Alcoholontwenning

Wanneer u steeds (meer) alcohol nodig heeft om u goed te voelen of een bepaalde situatie aan te kunnen, dreigt u van de alcohol afhankelijk te worden. Wanneer u regelmatig alcohol drinkt, begint uw lichaam hieraan te wennen. Als u dan enkele dagen niet meer drinkt, kan uw lichaam gaan ‘protesteren’: u voelt zich vervelend, onrustig of prikkelbaar. U kunt last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. Dit zijn ontwenningsverschijnselen. Het drinken gaat uw leven beheersen. Het lukt dan niet meer goed om zelf te minderen of te stoppen.

Back To Top

SOA

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Een soa kan ook klachten geven, zoals geelgroene afscheiding, branderig plassen, wratten, blaasjes, zweertjes of gele huid en geel oogwit. Sommige soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk je dat je een soa hebt? Laat je dan testen. Ook als je twijfelt. De meeste soa’s zijn goed te behandelen als je er op tijd bij bent.

Back To Top

error: Het is drukker dan normaal door de coronamaatregelen en extra bestellingen. Sommige pakketten zijn langer onderweg. We werken er hard aan alles zo snel mogelijk te bezorgen.